Zonnecellen en zonnepanelen zijn beide integrale en nauw verwante delen van een zonne-energiesysteem. Vaak worden de twee dan ook met elkaar verward. Ze spelen echter elk een andere rol. Zonnecellen bevatten alle onderdelen die nodig zijn om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zonnepanelen combineren en sturen de energie-output.
Het fotovoltaïsche systeem
Zonnepaneelsystemen worden in vaktermen vaak fotovoltaïsche systemen genoemd. Dit onderscheidt hen van andere zonnetechnologieën, zoals thermische zonne-energie en geconcentreerde zonne-energie.
Fotovoltaïsche systemen hebben verschillende onderdelen en spelen elk een verschillende rol.
Het hele systeem begint met de zonnecellen. In deze cellen wordt zonlicht gebruikt om elektriciteit te produceren. Zonnepanelen zijn een combinatie van meerdere zonnecellen.
Deze cellen zijn zodanig gerangschikt dat de zonnepanelen de elektrische output van elke zonnecel kunnen opvangen en combineren en langs een gespecificeerd pad kunnen sturen.
Zodra de zonnepanelen de elektriciteit hebben opgevangen, sturen ze alles naar een omzetter of omvormer die de door de cellen gecreëerde elektriciteit omzet in de elektriciteit die u in uw huis gebruikt.
Hierna wordt de elektriciteit via uw meter naar uw huis gestuurd. Alle delen in een fotovoltaïsch systeem hebben verschillende rollen, maar elk is zo afhankelijk van de andere delen dat het gemakkelijk is om ze te verwarren.
De rol van zonnecellen
Zonnecellen produceren elektriciteit via een natuurlijke reactie, het fotovoltaïsche effect. Dit is waar het systeem zijn naam vandaan heeft gekregen. Het idee achter het fotovoltaïsche effect is dat zonlicht in bepaalde materialen elektriciteit opwekt door hun buitenste elektronen los te slaan.
De rol van zonnepanelen
De rol van het zonnepaneel is het versterken, beschermen en richten van elektriciteit.
Zonnecellen kunnen slechts een beperkte hoeveelheid energie produceren. Bij het bouwen van een zonne-energiesysteem worden meerdere zonnecellen in een serie of parallel geschakeld om een zonnepaneel te maken.
Dit produceert hogere stromen en meer energie. Deze modules beschermen ook alle zonnecellen en bedrading tegen het weer.
Ze worden vervolgens aan elkaar gekoppeld om een zonnepaneel te vormen. Het is belangrijk om op te merken dat een zonnepaneel uit één module of meerdere modules kan bestaan, wat betekent dat modules en panelen soms uitwisselbaar worden gebruikt.
Deze zonnepanelen zijn voorbedraad en klaar voor installatie.
Zonnecellen en zonnepanelen werken nauw samen om de elektriciteit te produceren die u nodig hebt voor uw huis. Hoewel ze nauw verwant zijn, spelen de zonnepanelen die de zonnecellen bevatten, elk hun eigen rol.
Als één beschouwd, werkt het hele fotovoltaïsche systeem als een assemblagelijn. Elk onderdeel voert zijn werk alleen uit en geeft vervolgens zijn product door aan het volgende onderdeel. Elk product is nodig voor de volgende schakel in de lijn om zijn werk te doen. Alleen de zonnecellen zijn onafhankelijk van de rest van het systeem om te doen waarvoor ze bedoeld zijn, maar de output die zij leveren is nutteloos zonder de rest van het systeem.
Uw hele zonne-energiesysteem is zo een schone en stille productielijn die op een natuurlijke en efficiënte manier elektriciteit voor u opwekt.
Vraag een gratis zonnepanelenexpertise
Vergelijk direct de beste zonnepaneleninstallateurs in je buurt. Via dit formulier kan je in enkele muisklikken de beste installateurs vinden. Je kan je enkel informeren: bijvoorbeeld of zonnepanelen voor jou interessant kunnen zijn of wat het verwachte rendement is. Je kan ook een stap verder gaan en direct een prijs laten berekenen. Deze dienst is gratis, onafhankelijk en altijd vrijblijvend.