Waar moet je op letten bij het kiezen van omvormers?

Wanneer je je zonnepaneleninstallatie kiest is het belangrijk om even stil te staan bij je keuze van omvormers. De juiste omvormer kiezen is namelijk essentieel. Omvormers staan in voor het omzetten van spanning naar elektriciteit. Bij Zonnepanelenkopen.eu vind je alles wat je moet weten over omvormers, zodat jij de juiste keuze kunt maken!.

Wat zijn omvormers nu precies?

Omvormers lijken op kasten die ergens aan de muur of dicht bij de zonnepanelen bevestigd zijn. Zoals reeds gezegd heeft iedereen een omvormer nodig, aangezien deze de spanning van die van de zonnepanelen komt, gaat omzetten in bruikbare elektriciteit.

In tegenstelling tot de zonnepanelen, die trouwens gerust 25 jaar kunnen meegaan zonder drastisch merkbaar verlies in rendement, hebben omvormers een kortere levensduur. Ze gaan gemiddeld ongeveer 8 tot 12 jaar mee en zullen dus op een bepaald moment vervangen moeten worden. 

Dat komt voornamelijk doordat omvormers veel elektronica in zich hebben die intensief gebruikt worden. Micro-omvormers hebben echter wel een levensduur van om en bij 25 jaar, maar voor de meeste omvormers zit zo’n duurzaamheid er niet in.

Welke factoren bepalen jouw keuze?

Hier verduidelijken we de verschillende zaken waar je best rekening mee houdt bij de keuze van je omvormer.

– Vermogen

Omvormers moeten idealiter afgestemd zijn op de volledige capaciteit van de zonnepanelen. Het vermogen wordt steeds gemeten met de eenheid wattpiek (WP). Dit geeft het vermogen weer dat geproduceerd wordt onder perfecte omstandigheden. In België is er echter haast nooit sprake van deze omstandigheden (surprise). Daarom is het geen probleem om een kleinere omvormer te gebruiken die enigszins afwijkt van de capaciteit van je zonnepanelen. Wees hier echter altijd voorzichtig mee en vraag desnoods raad aan een expert voordat je een keuze maakt.

 

Doorgaans wordt de vuistregel gehanteerd dat een omvormer tussen 20% kleiner en maximaal 10% groter mag zijn dan de capaciteit van de zonnepanelen. Luister echter steeds naar het deskundig advies van een installateur die de nodige berekeningen kan uitvoeren. Dan zal je duidelijk beeld hebben van welke omvormers geschikt zijn voor jou. 

Houd er wel rekening mee dat je in Vlaanderen een driefasige omvormer met een driefasige aansluiting nodig hebt wanneer je installatie meer bedraagt dan vijf kVA. Daarnaast kan je op onze websites steeds vrijblijvend offertes vergelijken van de beste installateurs.

– Transformator

Wanneer je geen last hebt van schaduw is deze rubriek niet belangrijk. Is dit echter wel het geval, dan is het cruciaal om hier even bij stil te staan. De gehele installatie is namelijk slechts zo sterk als het zwakste zonnepaneel, met andere woorden: de panelen in de schaduw. Er zijn tegenwoordig gelukkig enkele opties om dit te compenseren.

  1. Een aparte lus maken waarin zonnepanelen zitten die tegelijkertijd last hebben van schaduw. Hiervoor zal je wel een omvormer met trackers nodig hebben, want deze optimaliseren continu het vermogen in de lus. Let wel: er moeten minimaal vijf panelen in de lus zitten zodat de omvormer zijn werk kan doen.
  2. Power optimizers of micro-omvormers kunnen achter elk paneel geplaatst worden en zullen die individueel optimaliseren. Deze worden vervolgens op een aparte omvormer aangesloten.

– Aansluiting

De huidige hoofdaansluiting in jouw situatie is ook van belang. De zonnepanelen zetten namelijk de zonne-energie om in gelijkstroom of gelijkspanning. De omvormer zal dit vervolgens omzetten in wisselstroom of wisselspanning die naar de meterkast gaat. Deze wisselstroom zal uiteindelijk alle elektronica laten werken. 

Deze schakels hebben allemaal invloed op het vermogen en de zekering hiervan. Wanneer je een groter vermogen nodig hebt, zal je netaansluiting hierop moeten voorzien zijn. Om zeker te zijn vraag je best een offerte aan bij een ervaren installateur via onze website. Deze expert zal alle berekeningen correct kunnen uitvoeren.

– Geluid

Aangezien omvormers intensief werk verrichten, zullen ze nooit helemaal stil zijn. Dit komt voornamelijk door de koeling. Wanneer ze werken met een ventilator zal je deze horen blazen wanneer nodig. Een omvormer die met convectiekoeling werkt zal ook geluid produceren. Gelukkig wordt er op de omvormer steeds weergegeven hoeveel geluid wordt afgegeven.

– Opvolging

Je omvormer zal altijd de prestaties van je zonnepanelen tracken. Wanneer je dit zelf wil weten, zal je dus de omvormer moeten raadplegen. Niet alle omvormers hebben de volgende opties om de prestatie raad te plegen, maar hier kan je een aantal voorbeelden vinden van wat er tegenwoordig mogelijk is.

  1. Bluetooth via je pc of smartphone. Bluetoothverbindingen zijn echter niet ideaal aangezien ze vaak niet sterk genoeg zijn en storingen kunnen veroorzaken.
  2. Ethernet is een veel beter alternatief. Met een netwerkkabel wordt je omvormer verbonden met je router. Die zorgt vervolgens voor een doorverbinding naar de servers van de fabrikant in kwestie. Je kan dan via een app of webbrowser altijd je zonnepanelen opvolgen. Raadpleeg hiervoor best de fabrikant om te zien of dit mogelijk is en of er al dan niet extra apparatuur nodig is.
  3. Wifi hanteert hetzelfde concept als ethernet, alleen zonder de netwerkkabel. Dit kan zeker een voordeel zijn, alhoewel een kabel altijd stabieler zal zijn en minder vermogen zal opeisen.
  4. Sommige omvormers kunnen via USB uitgelezen worden. Je kan dan wel alleen bij de omvormer je prestaties raadplegen, wat verre van praktisch is.
  5. De meest recente omvormers beschikken over ingebouwde servers waarmee je ten allen tijde kan verbinden.

– Garantie voor je omvormer

In de meeste gevallen zal je omvormer een garantie hebben van vijf jaar. Je kan ook extra garantie aanschaffen tot wel tien jaar. Het positieve hieraan is vooral voor de fabrikanten. De kans dat je omvormer het begeeft binnen de tien jaar is namelijk zeer klein, dus het is aan jou om te overwegen of de extra kost de moeite waard is of niet.

– Merk van de omvormer

Niet veel mensen kennen merken van omvormers uit het hoofd. Enige verdieping in de materie is dan nodig. Er zijn Europese, Amerikaanse en goedkopere Chinese omvormers. Er zijn zeker en vast Chinese merken die kwalitatief zijn, denk bijvoorbeeld aan Goodwe

Als je echt zeker wil zijn, kies je best voor de Duitse merken SMA en Steca of de Amerikaanse merken ABB en Solar Edge. Deze merken bevinden zich al heel lang op de markt en hebben zeer kwalitatieve helpdesks.

Alle informatie over omvormers vind je op Zonnepanelenkopen.eu

Zonnepanelenkopen.eu is de website bij uitstek voor informatie over alle diensten voor zonne-energie. Je kan steeds vrijblijvend offertes vergelijken van de meest ervaren en deskundige installateurs die dit land te bieden heeft. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je toekomstige investering.

 

Hieronder beschikbaar: gratis offerte van 4 verschillende zonnepanelen bedrijven uit je regio

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost dakontmossing?

Bereken de prijs voor verschillende soorten dakontmossing via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende dakontmossing bedrijven. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven

Zonnepanelen aan de beste prijs kopen

Bereken de prijs van zonnepanelen of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER

Populaire onderwerpen