Piek netgebruik wordt mogelijk duurder
Er is sprake van een nieuw tarief voor ons elektriciteitsverbruik in Vlaanderen: capaciteitstarief genaamd.
Vreg, de Vlaamse energieregulator zou in 2022 dit nieuwe tarief willen invoeren. Het nieuwe tarief houdt in dat pieken in het netgebruik duurder zouden worden.
Daarnaast wordt er een injectietarief voor eigenaars van zonnepanelen voorgesteld. Hoewel dat laatste bij velen voor ongerustheid kan zorgen is er volgens ODE Vlaanderen, sectororganisatie voor duurzame energie, geen reden tot paniek.
Betalen per gebruik versus betalen op basis van capaciteit
Tegenwoordig wordt onze energierekening berekend op basis van ons maandelijks verbruik. Wanneer we meer elektriciteit verbruiken, moeten we dus meer betalen. Logisch toch? Volgens Vreg dus niet en daarom wil Vreg daar verandering in brengen.
Vanaf 2022 wordt er een deel van die factuur, de zuivere netkosten, berekend op basis van capaciteit. Waarom? Omdat volgens Vreg de kost van onze factuur niet bepaald moet worden door het feit of er nu veel of weinig elektriciteit tussen de kabels stroomt. Vreg wil ook vermijden dat het netwerk te veel moet worden uitgebreid en het verbruik zo bijna onbetaalbaar zal worden.
Door een capaciteitstarief in te voeren wordt een hogere factuur door het aanleggen van meer kabels vermeden. Hiermee wil Vreg mensen aanmoedigen om hun piek van het net te beheren, want hoe hoger de piek hoe meer kosten aan het eind van de maand.
Wat betekent dit concreet voor ons als consument?
Pieken in ons netgebruik zullen duurder worden. Dat wil zeggen dat de tijd waarop we onze elektriciteit gebruiken belangrijker zal worden dan hoeveel we onze elektriciteit zullen gaan gebruiken.
Wie bijvoorbeeld ’s avonds om 18.00 zijn vaatwasmachine, wasmachine en microgolfoven zal aansteken zal meer betalen dan zij die dat ’s morgens doen.
We hebben hier het makkelijkste controle over door het gebruik van een slimme meter, op die manier kunnen we ons elektriciteitsverbruik beter gaan analyseren.
Daarnaast is er sprake van het invoeren van een injectietarief. Het injectietarief, die er voornamelijk is voor eigenaars van zonnepanelen, houdt in dat deze eigenaars zullen gaan moeten betalen voor het gebruik van net als hun geproduceerde stroom op het net staat, maar ze zullen wel stroom kunnen verkopen.
Vaag
Wat dat precies betekent voor eigenaars van zonnepanelen blijft nog vaag. ODE Vlaanderen vindt dit erg jammer en vindt dat Vreg hierin duidelijker gecommuniceerd moest hebben. Er zijn namelijk nog geen cijfers bekend van de kosten voor de eigenaars van zonnepanelen, dat veroorzaakt enige onzekerheid.
Daarnaast vindt ODE Vlaanderen het injectietarief niet per se noodzakelijk, want het op het net zetten van stroom door kleine installaties veroorzaakt amper problemen. ODE Vlaanderen gaat dus een aantal voorstellen doen om het plan van Vreg te verbeteren.
Dag- en nachttarief maakt plaats voor een nieuw alternatief
Het dag- en nachttarief voor stroom zal verdwijnen en plaats maken voor een nieuwe variant. Het dag- en nachttarief kwam er voor stroom dat door kerncentrales werd geproduceerd kwijt te geraken, maar tegenwoordig wordt er steeds meer en meer zon- en windenergie gebruikt. Dus wordt het, volgens Vreg, tijd om een nieuw tijdsafhankelijk tarief op te stellen. De vernieuwingen vinden plaats op 1 januari 2022, maar het is nog te vroeg om de precieze impact op onze factuur te weten te komen.
Ook Test Aankoop is ongerust
Uit het voorstel van Vreg komt niet duidelijk naar of wij als consument er beter of slechter van zullen worden, omdat er nog geen concrete cijfers zijn. Test Aankoop vreest voornamelijk voor het injectietarief. Ze denken dat eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen hier wel eens benadeeld zouden kunnen worden. Ook de zwakke consumenten zullen volgens Test Aankoop de slachtoffers zijn, omdat zij niet weten hoe ze kunnen omgaan met de pieken.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?
Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.