Thuisbatterijen: een rendabele investering
De combinatie van thuisbatterijen en zonnepanelen laat je toe om alle zonne-energie die de zonnepanelen produceren efficiënter in te zetten. Daarnaast zorgen thuisbatterijen er ook voor dat je minder afhankelijk wordt van het netwerk. Is er eens een stroompanne? Met een thuisbatterij kan jij gewoon verder teren op de stroom die je zelf opgewekt hebt. Meer weten? In dit artikel van Zonnepanelenkopen.eu lees je alles wat je moet weten over deze interessante investering.
Wat is een thuisbatterij eigenlijk?
Allereerst moet je enigszins weten hoe zonnepanelen werken. Wanneer zonnepanelen elektriciteit opwekken overdag, moet je deze stroom bijna onmiddellijk gebruiken. Doe je dat niet? Dan wordt de overtollige stroom die je niet gebruikt naar het elektriciteitsnet gestuurd.
Heb je later op de dag niet voldoende stroom uit je zonnepanelen en heb je extra stroom nodig? Dan moet je de stroom van het net afhalen. Hierop moet je dan extra belastingen betalen omdat je gebruiker bent van het netwerk. Je kan dan helaas geen aanspraak meer maken op de overtollige elektriciteit die je afstond. Met een thuisbatterij hoeft dat echter niet langer het geval te zijn.
Sla overtollige energie op in je thuisbatterij
Met een thuisbatterij kan je de opgewekte energie gewoon opslaan voor eigen gebruik. Een goed voorbeeld hiervan is ‘s avonds, want je zonnepanelen wekken dan geen elektriciteit op. Hierdoor ben je meteen veel minder afhankelijk van het netwerk en vermijd je ook de extra kosten die hiermee gepaard gaan. De meeste moderne batterijen hebben een fraai uiterlijk en kunnen op een discrete plaats aan de muur bevestigd worden.
Hoe werken thuisbatterijen?
Een thuisbatterij beschikt doorgaans over een ingebouwde omvormer. Deze hybride omvormer zet de spanning van de zonnepanelen om in wisselstroom. Alle opgewekte stroom die je niet meteen kwijt kan, wordt dan automatisch opgeslagen in de thuisbatterij. Met deze opgeslagen elektriciteit kan je de piekmomenten van je verbruik compenseren, waardoor je bijna volledig onafhankelijk (70% tot 80%) wordt van het reguliere netwerk. Zo bespaar je heel wat geld, zeker nu het nieuwe capaciteitstarief het piekverbruik extra belast.
Welke soorten thuisbatterijen zijn er?
We kunnen de volgende twee soorten thuisbatterijen van elkaar onderscheiden.
– Lithium ion: licht en snel opgeladen
Lithium ionbatterijen gebruiken soortgelijke technologieën als andere hedendaagse apparatuur zoals je smartphone of pc. Deze batterijen hebben als kenmerk dat ze lichter zijn en ook snel opladen. De thuisbatterijen van Tesla bijvoorbeeld gebruiken dit concept.
– Loodzuur: goedkoper maar ouderwets
Deze batterijen hanteren een oudere techniek en zijn een heel stuk goedkoper dan de reeds genoemde lithium ionbatterijen. Aangezien je ze niet voorbij de helft mag laten ontladen, zijn ze minder interessant dan hun tegenhangers.
De capaciteit van een thuisbatterij
De capaciteiten van thuisbatterijen zijn vandaag echter nog niet zo vergevorderd. Een Tesla Powerwall 2 thuisbatterij heeft bijvoorbeeld 14 kWh aan capaciteit, terwijl een gemiddeld gezin ongeveer 4000 kWh verbruikt per jaar. Omgerekend is dat dan ongeveer 11 kWh per dag. Gelukkig kunnen meerdere thuisbatterijen wel aan elkaar gekoppeld worden om zo een thuisbatterij te bekomen met voldoende opslagcapaciteit
Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij?
Hier zetten we de pluspunten en de minpunten van een thuisbatterij even op een rijtje.
- + Al je opgewekte energie wordt zo efficiënt mogelijk gebruikt, waardoor je veel onafhankelijker wordt van geleverde energie.
- + Je belast het netwerk niet met overtollige elektriciteit, waardoor je hier veel minder kosten op betaalt.
- + Naast zonne-energie kan je gewone aangeleverde energie op de goedkopere momenten opslaan in je thuisbatterij.
- + Een thuisbatterij heeft een lange levensduur van meer dan tien jaar.
- + Een thuisbatterij draagt bij aan een beter milieu.
- – De kostprijs is jammer genoeg nog redelijk hoog. Wanneer je een thuisbatterij installeert, heb je wel recht op een premie van de Vlaamse regering. Deze premie vervangt het concept van de terugdraaiende teller. Neem gerust een kijkje op de website van de overheid voor meer informatie. Daarnaast is de thuisbatterij snel terugverdiend, waardoor het nog steeds een rendabele investering is.
- – De zon schijnt minder in de winter, dus je zal nooit altijd volledig onafhankelijk kunnen zijn van het netwerk.
Welke merken van thuisbatterijen zijn er?
Een thuisbatterij wordt door verschillende merken aangeboden in verschillende capaciteiten. Hieronder kan je alvast de voornaamste vinden.
– LG thuisbatterij
LG is afkomstig uit Zuid-Korea en een van de voornaamste merken wanneer het over dit soort toepassingen gaat. Ze hebben een waaier aan verschillende capaciteiten, werken geheel automatisch en vergen weinig tot geen onderhoud. Houd er wel rekening mee dat deze batterijen niet beschikken over een hybride omvormer. Je zult deze dus nog apart moeten aankopen.
– Tesla Powerwall thuisbatterij
Iedereen kent waarschijnlijk de naam Tesla al van de elektrische wagens. Hun thuisbatterijen zijn minstens even populair in deze branche. Eén van deze batterijen staat normaal garant voor een halve dag aan elektriciteit voor een geheel gezin. Zoals gezegd kunnen echter meerdere batterijen aan elkaar gekoppeld worden om tot een grotere capaciteit te komen. Ze zijn duurder dan hun alternatieven, maar komen inclusief hybride omvormer en installatie door een erkende installateur.
– Ikea thuisbatterij
Ikea produceert in samenwerking met SVEA Solar (ook afkomstig uit Zweden) sinds 2021 ook thuisbatterijmodules die uitbreidbaar zijn. Ze zijn dus zeer recent op de markt gekomen.
Hoe kies je jouw thuisbatterij?
Tot slot willen we je graag nog eens concreet de zaken voorleggen die je moet meenemen in je beslissingsproces.
1. Prijs
De prijs van een thuisbatterij is de voorbije jaren dan wel gedaald, maar ze is nog steeds niet bepaald laag. Afhankelijk van het merk, de capaciteit etc. zal de prijs tussen de 4000 en 10000 euro bedragen. Wanneer je woning ouder is dan tien jaar, heb je echter wel recht op een btw-verlaging van 21% naar 6%. Op die manier vermijd je alvast een bijkomend bedrag.
Bovendien verdien je de batterij snel terug doordat je minder betaalt op je energiefactuur.
2. Omvormer
Je omvormer bepaalt grotendeels het rendement dat je met je zonnepanelen zal halen. De omvormer berekent namelijk steeds of er meteen elektriciteit nodig is of wanneer er stroom moet worden opgeslagen in de thuisbatterij.
3. Capaciteit van zowel thuisbatterij als zonnepanelen
Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij is ideaal. Het is echter wel belangrijk dat de thuisbatterij een vermogen en capaciteit heeft die in lijn ligt met dat van de zonnepanelen en dat van je eigen verbruik. Zo zal je altijd optimaal gebruik kunnen maken van de opgeslagen energie. Doe steeds een beroep op erkende vakmannen voor de juiste berekeningen.
4. Levensduur
Het aantal oplaadbeurten zal de levensduur van je thuisbatterij negatief beïnvloeden. Naast de prijs van de thuisbatterij dien je dus ook rekening te houden met de oplaadbeurten. Goedkopere batterijen die je slechts 1000 keer kan opladen zijn dus veel minder interessant dan duurdere batterijen die je huishouden 5000 tot 10000 keer van stroom kunnen voorzien.
5. Moeilijkheidsgraad van installatie
Hoe moeilijker de installatie, hoe langer deze zal duren en hoe hoger de kosten zullen oplopen. Het zal ook kosten besparen wanneer je je thuisbatterij samen met je zonnepanelen laat installeren. Ben je nog op zoek naar een erkende installateur? Vraag offertes aan bij verschillende installateurs op onze website.
Alle informatie over een thuisbatterij vind je op zonnepanelenkopen.eu
Zonnepanelenkopen.eu is dé ideale informatiebron voor alles wat met zonne-energie te maken heeft. Je kan via onze website steeds vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende deskundige installateurs.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?
Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.