Zonnepanelen in België kopen: wat komt daarbij kijken?

prijs batterij zonnepanelen

Tegenwoordig willen steeds meer mensen zonnepanelen kopen. Wanneer je echter besluit om te investeren in een zonnepaneleninstallatie, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Zonnepanelen plaatsen doe je nu eenmaal niet zomaar, het is een investering die je maakt voor de toekomst. Daarom leggen we je hier graag uit wat er zoal bij komt kijken.

De vele voordelen van zonnepanelen in België

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat ze helpen om de energierekening te verlagen. Zodra de panelen geïnstalleerd zijn, kunnen huiseigenaren genieten van gratis stroom van de zon. Dit betekent dat er minder energie van het elektriciteitsnetwerk nodig is, wat kan leiden tot besparingen op de energierekening.

Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron die het milieu minder belast dan traditionele energiebronnen. Het gebruik van zonne-energie vermindert de uitstoot van broeikasgassen, waardoor het een duurzamere keuze is voor huiseigenaren die zich willen inzetten voor het milieu.

Een huis met zonnepanelen heeft een hogere waarde dan een huis zonder zonnepanelen. Dit komt doordat zonnepanelen worden gezien als een waardevolle toevoeging aan een huis. Een huis met zonnepanelen kan ook sneller worden verkocht dan een huis zonder zonnepanelen.

In België zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor huiseigenaren die zonnepanelen installeren. Dit kan de kosten van de installatie verlagen en helpen om de terugverdientijd te verkorten. Controleer de beschikbare subsidies en belastingvoordelen in uw regio voordat je een beslissing maakt.

Door zonnepanelen te installeren, worden huiseigenaren minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Dit betekent dat er minder kans is op storingen of black-outs. Zelfs als er een stroomstoring is, kunnen huiseigenaren nog steeds gebruik maken van de opgeslagen energie van de zonnepanelen.

Door gebruik te maken van zonne-energie, kunnen huiseigenaren hun ecologische voetafdruk verkleinen. Dit betekent dat ze bijdragen aan een duurzamere toekomst en het milieu minder belasten.

Verschillende soorten zonnepanelen op Belgische daken

In België zijn er verschillende soorten zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types zonnepanelen in België.

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één kristal, waardoor ze een hogere efficiëntie hebben dan andere soorten zonnepanelen. Ze zijn dus ideaal voor daken waar beperkte ruimte is. De panelen hebben vaak een donkerblauwe tot zwarte kleur en zien er daardoor wat stijlvoller uit dan andere panelen. Monokristallijne panelen zijn echter wel iets duurder dan andere types.

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere kristallen en zijn over het algemeen goedkoper dan monokristallijne panelen. Ze hebben echter wel een lager rendement dan monokristallijne panelen en zijn daarom minder geschikt voor daken waar weinig ruimte is. De panelen hebben een blauwe kleur en zien er wat minder stijlvol uit dan monokristallijne panelen.

Dunnelaag zonnepanelen zijn flexibeler dan andere types panelen en kunnen dus makkelijker op verschillende oppervlakten geplaatst worden. Ze hebben echter wel een lager rendement dan kristallijne zonnepanelen en zijn daarom minder geschikt voor daken waar weinig ruimte is. Dunnelaag panelen zijn over het algemeen goedkoper dan kristallijne panelen.

Glas-glas zonnepanelen zijn steviger dan andere types panelen en hebben een langere levensduur. Ze zijn ook beter bestand tegen weersomstandigheden en hebben minder last van degradatie. Glas-glas panelen zijn echter wel duurder dan andere types panelen.

Glas-folie zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper dan glas-glas panelen. Ze zijn echter minder stevig en hebben een kortere levensduur. Glas-folie panelen zijn daarom minder geschikt voor daken waar veel weersinvloeden zijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunnefilmpanelen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals efficiëntie, duurzaamheid en kosten. Het is belangrijk om te onderzoeken welk type het beste past bij jouw energiebehoeften en budget.

Kwaliteit is belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is daarom aan te raden om zonnepanelen van een gerenommeerde fabrikant te kopen. Let ook op de garanties die worden aangeboden op de panelen en de installatie.

De grootte en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte op het dak. Het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen en om te kijken hoeveel panelen er op het dak passen.

De plaatsing en oriëntatie van de zonnepanelen zijn belangrijk voor een optimale werking. Zorg ervoor dat de panelen op een plek worden geplaatst waar ze het grootste deel van de dag zonlicht ontvangen en dat er geen schaduw op valt. Een professionele installateur kan je helpen bij het bepalen van de juiste plaatsing en oriëntatie.

Het is belangrijk om te investeren in een professionele installateur met ervaring in het installeren van zonnepanelen. Een professionele installateur kan je helpen bij het kiezen van de juiste panelen, het bepalen van de juiste grootte en het aanvragen van subsidies en belastingvoordelen. Bovendien kan een professionele installateur je helpen bij het onderhoud van je zonnepanelen.

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het merk, type en grootte van de panelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de totale kosten, inclusief installatie, en de verwachte terugverdientijd. Met behulp van online calculatoren en advies van een professionele installateur kun je een goed beeld krijgen van de kosten en terugverdientijd van zonnepanelen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van zonnepanelen in België varieert tussen € 1,30 en € 1,80 per Wattpiek (Wp). De meeste huishoudens in België kiezen voor een installatie van tussen de 3.500 en 5.000 Wp, wat neerkomt op een gemiddelde kostprijs van € 4.500 tot € 9.000.

De installatiekosten van zonnepanelen variëren ook afhankelijk van de grootte van de installatie en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld zijn de installatiekosten tussen de € 500 en € 1.000 per installatie. Dit is inclusief de kosten van de omvormer en de installatie zelf.

De terugverdientijd van zonnepanelen in België hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie, de prijs van elektriciteit en de beschikbare subsidies en belastingvoordelen. In de meeste gevallen is de terugverdientijd van zonnepanelen in België tussen de 6 en 10 jaar. Na deze periode begin je geld te besparen op je energierekening.

Soorten subsidies en belastingsvoordelen in België

De totaalrenovatiebonus is een bonus die wordt toegekend aan huiseigenaren die verschillende energiebesparende maatregelen in hun woning uitvoeren, waaronder de installatie van zonnepanelen. De bonus kan oplopen tot €4.750 en wordt uitbetaald door de Vlaamse overheid.

In België betalen huiseigenaren met zonnepanelen een nettarief bij Fluvius. Dit is een vergoeding  die de kosten dekt die Fluvius maakt.

Huiseigenaren in België kunnen ook profiteren van een federale belastingvermindering van 40% op de aankoopprijs van zonnepanelen. Deze vermindering is van toepassing op het jaar waarin de installatie werd uitgevoerd en kan worden gespreid over een periode van 10 jaar.

Groenestroomcertificaten zijn certificaten die worden uitgegeven aan huiseigenaren die zonnepanelen installeren. Deze certificaten vertegenwoordigen de hoeveelheid groene stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen en kunnen worden verkocht aan energieleveranciers. De prijs van deze certificaten kan variëren afhankelijk van de vraag en het aanbod.

Huiseigenaren die zonnepanelen installeren, kunnen profiteren van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het normale tarief van 21%. Deze verlaging is van toepassing op de aankoop en installatie van zonnepanelen.

In Vlaanderen kun je gebruik maken van de Vlaamse energielening om de aankoop van zonnepanelen te financieren. Hiermee kun je tot maximaal 15.000 euro lenen tegen een lage rente. De lening moet worden terugbetaald binnen de 8 jaar. Om in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De Vlaamse overheid geeft een premie voor zonnepanelen van €300/kWp. Dit betekent dat je per geïnstalleerde kWp (kilowattpiek) een premie kunt ontvangen van €300. De premie kan oplopen tot maximaal €1500.

Sommige gemeenten in België bieden ook een premie aan voor de aankoop van zonnepanelen. Deze premie kan variëren van gemeente tot gemeente en kan tot enkele honderden euro’s bedragen. Het is belangrijk om te informeren bij jouw gemeente of er een dergelijke premie beschikbaar is.

Ook de netbeheerders in België bieden een premie aan voor de aankoop van zonnepanelen. Deze premie kan variëren van netbeheerder tot netbeheerder en kan tot enkele honderden euro’s bedragen. Het is belangrijk om te informeren bij jouw netbeheerder of er een dergelijke premie beschikbaar is.

In België kun je ook genieten van belastingvoordeel bij de aankoop van zonnepanelen. Hierbij kun je een bepaald percentage van de aankoopprijs van de panelen en de installatiekosten aftrekken van je belastingaangifte. Het belastingvoordeel kan oplopen tot maximaal 40% van het factuurbedrag. Het is belangrijk om de fiscale wetgeving goed te kennen om hier optimaal van te profiteren.

Vergunningen en regelgeving betreffend zonnepanelen

In België gelden er bepaalde regels en vergunningen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is belangrijk om je goed te informeren over deze regels en vergunningen voordat je zonnepanelen aanschaft.

Als je zonnepanelen wilt plaatsen, moet je rekening houden met de afstand tot de perceelsgrens. Deze afstand is verschillend per regio en kan variëren van 0,5 meter tot 3 meter. Het is belangrijk om te weten wat de afstand tot de perceelsgrens is in jouw regio voordat je zonnepanelen aanschaft.

De hellingshoek van het dak is ook belangrijk bij het plaatsen van zonnepanelen. Over het algemeen wordt een hellingshoek tussen de 15 en 35 graden aanbevolen voor een optimale opbrengst van de panelen. Bij een plat dak kan gebruik worden gemaakt van een bepaalde hoekconstructie om de panelen in de juiste hoek te plaatsen.

In sommige gevallen is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het pand waarop de panelen geplaatst worden een beschermd stadsgezicht heeft of als het pand een monument is. Informeer bij de gemeente of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Het is belangrijk dat de zonnepanelen veilig geplaatst worden en voldoen aan de geldende normen en eisen. Zo moeten de panelen bijvoorbeeld goed bevestigd worden aan het dak en mag er geen risico zijn op kortsluiting of brand. Een ervaren installateur kan ervoor zorgen dat de panelen veilig worden geplaatst.

Evaluatie van je energiebehoeften

Voordat je zonnepanelen koopt, moet je eerst je energiebehoeften evalueren. Dit omvat het beoordelen van je huidige energieverbruik en het bepalen van de hoeveelheid elektriciteit die je wilt opwekken met je zonnepanelen.

Een professionele installateur kan je helpen bij het bepalen van de juiste grootte en het aantal panelen dat je nodig hebt.

Vergelijken van offertes

Tot slot is het belangrijk om verschillende offertes van verschillende installateurs te vergelijken voordat je een beslissing neemt! Let op de kwaliteit van de zonnepanelen, de installatiekosten en de garanties die worden aangeboden. Kies niet per se voor de laagste prijs, maar kies de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hieronder beschikbaar: gratis offerte van 4 verschillende zonnepanelen bedrijven uit je regio

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost dakontmossing?

Bereken de prijs voor verschillende soorten dakontmossing via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende dakontmossing bedrijven. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven

Zonnepanelen aan de beste prijs kopen

Bereken de prijs van zonnepanelen of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER

Populaire onderwerpen