Zonnepanelen met batterij, een goede investering of niet?

Zonnepanelen met batterij

Er wordt al lang gediscussieerd over de rentabiliteit van zonnepanelen met batterijen. Maar de bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter, zeker met het capaciteitstarief in het verschiet. Hieronder krijgt u een heldere kijk op de problematiek. Volgens een onderzoek van Solar Magazine zullen Vlaamse bedrijven in 2021 twee keer zoveel installaties van zonnepanelen hebben dan vorig jaar, maar bij consumenten daalt het aantal installaties echter met 67 procent. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de afschaffing van de terugdraaiteller begin 2021. Toch blijven zonnepanelen een rendabele investering, ook met een digitale meter. En als u kiest voor een bijbehorende thuisbatterij, profiteert u nog meer.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt opgeladen met energie die door zonnepanelen wordt geproduceerd. Een thuisbatterij heeft een grote capaciteit, waardoor alle elektrische apparatuur in uw huis enkele uren of zelfs dagen van stroom kan worden voorzien. Op deze manier is het mogelijk om minder afhankelijk te worden van het energienet.

Pas als de thuisbatterij leeg is, wordt er weer stroom van het net afgenomen. Dit maakt het mogelijk om tijdens de lente- en zomermaanden onafhankelijker te zijn van het elektriciteitsnet of van een generator als je volledig off-grid wilt leven. Meer hierover later in dit artikel.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt geplaatst tussen de omvormer van uw zonnepanelen en uw elektriciteitsmeter. Op momenten dat uw panelen meer stroom opwekken dan u verbruikt, gaat het overschot in de accu. U gebruikt het dan later op de dag of ’s nachts, wanneer uw zonnepanelen geen energie meer leveren. Door deze efficiënte werking kunt u flink besparen op uw energieverbruik en -kosten.

Omdat zonnepanelen vooral overdag energie produceren, verbruikt de gemiddelde zonnepaneelbezitter slechts 30% van zijn opgewekte energie. Met een zonnepaneelbatterij kunnen we ons eigen verbruik van de opgewekte energie opvoeren tot 60-70%.

Zonnepanelen met batterij

Zelfconsumptie stijgt dankzij zonnepanelen met batterij

Thuisbatterijen kosten momenteel tussen de €3.000 en €8.000. In combinatie met een omvormer en zonnepanelen ligt de investering al gauw tussen de €10.000 en €20.000. Dat is niet niks. Maar als eigenaar van zonnepanelen neemt uw zelfverbruik exponentieel toe en daalt de terugverdientijd van de combinatie steeds verder.

Evoluties op de energiemarkt verhogen de rentabiliteit van thuisbatterijen

Klimaatverandering begint zijn effect te hebben op de wetgeving. Als consument wordt u meer en meer in de richting van elektriciteit geleid: als energiebron (zonnepanelen), als warmtebron (warmtepomp), als voertuig (elektrische auto), enzovoort. Tegelijkertijd veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Wie sinds 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, gaat een zogenaamd ‘netto tarief van werkelijk verbruik’ betalen. U valt dan niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller, maar wees gerust, u zult als huishouden zelden meer betalen dan in dat oude systeem.

Met een thuisbatterij maakt u nog minder gebruik van het distributienet en zal uw werkelijke aankoopprijs dus dalen.

Bovendien worden die netkosten vanaf juli 2022 op een nieuwe manier berekend, volgens het capaciteitstarief. Vanaf dan betaalt u meer wanneer u zeer hoge verbruikspieken hebt. Met een thuisbatterij kunt u uw verbruikspieken beter spreiden. Door de invoering van dat capaciteitstarief is een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen veel sneller terugverdiend dan eerder werd gedacht.

prijs batterij zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen met batterij

  • U slaat uw eigen door zonnepanelen opgewekte energie op voor later gebruik.
  • U laadt uw thuisaccu op tijdens de daluren en gebruikt deze energie tijdens de piekuren.
  • Sommige thuisbatterijen kunnen ook fungeren als noodstroomvoorziening.
  • U bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat u grotendeels zelfvoorzienend bent.
  • U geniet van een lagere elektriciteitsrekening.

Bovendien vermijdt u met een batterij verbruikspieken, iets wat belangrijk zal worden wanneer Vlaanderen in 2022 het capaciteitstarief invoert zoals hierboven al uitgelegd.

Op 1 januari 2022 zal de VREG, de Vlaamse energieregulator, de berekeningswijze van het netkostentarief op de elektriciteitsfactuur aanpassen. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consument. Uw thuisbatterij zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk energie van uw zonnepanelen zelf verbruikt. Daardoor neemt u minder stroom af van het net, waardoor de kans op pieken afneemt. Dit betekent nog meer besparing als het capaciteitstarief wordt ingevoerd.

Kan je volledig onafhankelijk worden van het energienet?

Zonnepanelen met batterij

Hiervoor bestaan er 2 opties, semi-off-grid en volledig off-grid. www.youpower.be is hierin gespecialiseerd. De semi-off-grid oplossing is ideaal voor middelgrote verbruikers die al veel van hun eigen energie opwekken met hun zonnepanelen, maar die ook gebruik willen maken van het openbare net tijdens bepaalde delen van de dag of de nacht. Het openbare net fungeert in feite als generator en wordt bijvoorbeeld ingeschakeld bij weinig of geen zon, ’s nachts of als de batterij leeg is. In een semi-off-grid systeem komt de elektriciteit ofwel van het openbare net ofwel van de off-grid installatie. Met andere woorden, de batterij wordt nooit opgeladen via het openbare net en de ongebruikte opgewekte zonne-energie wordt nooit terug geleverd aan het net. De transferschakelaar zorgt voor de scheiding van beide energiesystemen.

Bijkomend voordeel is dat bij een onderbreking in het openbare net, men altijd kan blijven werken via de bestaande off-grid installatie. Het beste van twee werelden.

Een volledig off-grid net is dan eigenlijk precies hetzelfde, maar in plaats van het energienet die als noodleverancier kan ingezet worden is er bij de volledige off-grid optie een generator (of zelfs helemaal niets) en heb je alleen de zonnepanelen met batterij. Hoe dan ook zijn beide opties het beste voor zowel milieu als voor de portemonnee.

Conclusie: een rendement dat de investering waard is

Verdubbel uw zelfverbruik. Dat is precies wat een thuisbatterij doet. Met alleen zonnepanelen is uw eigenverbruik gedekt op 35%. Met een thuisbatterij brengt u dat gemakkelijk naar 70%. Hoeveel u bespaart, en in hoeveel jaar de investering zich terugverdient, hangt af van uw verbruik, de overheidspremie en de kostprijs van de batterij.

Hieronder beschikbaar: gratis offerte van 4 verschillende zonnepanelen bedrijven uit je regio

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost dakontmossing?

Bereken de prijs voor verschillende soorten dakontmossing via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende dakontmossing bedrijven. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven

Zonnepanelen aan de beste prijs kopen

Bereken de prijs van zonnepanelen of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER

Populaire onderwerpen