Zonnepanelen zelf plaatsen, de moeite waard?

Met zonnepanelen doe je zowel je portefeuille als het milieu een serieuze gunst, maar is het mogelijk om zonnepanelen zelf te plaatsen? Vandaag zijn er daar zeker mogelijkheden voor. Je moet je echter wel informeren over de risico’s die eraan verbonden zijn vergeleken met een plaatsing door ervaren installateurs. Hier op zonnepanelenkopen.eu lees je alles wat je moet weten om de beslissing te maken.

Zonnepanelen plaatsen: niet zonder risico

Zelf zonnepanelen kopen en plaatsen bespaart je heel wat kosten, aangezien je geen erkende installateur hoeft te betalen. Vooraleer we je vertellen hoe je deze klus zelf kan klaren is het echter zeer belangrijk om even stil te staan bij de nadelen die hiermee gepaard gaan.

1. Geen garantie op je installatie

Of je nu de zonnecellen beschadigd hebt bij het installeren, de zonnepanelen loskomen bij stormweer of je dak in slechte staat achterlaat, je zal zelf altijd voor deze kosten moeten opdraaien. Wanneer je met een installateur werkt zal deze schade altijd gedekt worden.

2. Foutieve aansluitingen

Erkende zonnepanelen installateurs hebben steeds de vereiste kennis om alle aansluitingen goed te plaatsen. Wanneer je zelf geen of onvoldoende kennis hebt van elektrische installaties zal zonnepanelen installeren een veel te riskante klus zijn.

3. Gebrek aan een gedetailleerd legplan

Een erkend installateur zal nooit te werk gaan zonder een op maat gemaakt legplan. Dit legplan is namelijk cruciaal om de opbrengst van je zonnepanelen zo optimaal mogelijk te krijgen.

In dit plan zijn tal van factoren opgenomen zoals het totale vermogen dat je nodig hebt, het aantal zonnepanelen, de oriëntatie en hellingsgraad, schaduw etc. Je panelen zullen zonder dit plan gewoonweg niet opbrengen wat je oorspronkelijk had verwacht.

4. Geen kans op financiële tegemoetkomingen

Wanneer je zonnepanelen geplaatst zijn door een installateur kom je in aanspraak voor verschillende subsidies en voordelen zoals een premie voor zonnepanelen. Lees hier meer over deze premie. Deze voordelen verkleinen de kosten van je installatie. Als je dit zelf doet heb je hier jammer genoeg geen recht op.

5. Je draagt alle verantwoordelijkheid

Het stopt niet bij het plaatsen van je zonnepanelen. Je moet je namelijk nog registreren bij het netbeheer, een aanvraag indienen voor een verplichte elektriciteitskeuring enzovoort. Wanneer je met een installateur werkt wordt dit allemaal voor je geregeld.

Mocht je toch niet bereid zijn om deze nadelen erbij te nemen kan je via onze website steeds vrijblijvend offertes vergelijken van erkende installateurs.

Hoe ga je aan de slag met zonnepanelen installeren?

Voor we het stappenplan uit de doeken doen is het belangrijk om eerst goed te weten hoeveel zonnepanelen, welk type en welk materiaal je nodig hebt. Doe hierbij grondig marktonderzoek en contacteer experten via onze website om zeker te zijn van je stuk.

1. Inspectie

Voor je je gereedschap vastpakt is het uiterst belangrijk om eerst een grondige inspectie uit te voeren. Je moet immers zeker zijn dat je dak geschikt is voor de ingreep en in goede staat verkeert.

2. Opstellen van het legplan

Zoals reeds vermeld geeft het legplan alle informatie weer met betrekking tot de zonnepanelen installatie. Hoe moeten de panelen liggen? Heb je een hellend dak? Welk piekvermogen is vereist? Liggen de zonnepanelen richting het zuiden? Al deze informatie samen zal je toelaten om correcte berekeningen te maken en een kwalitatieve installatie samen te stellen.

3. Monteren van draagconstructie

Zodra je legplan klaar en duidelijk is, kan je beginnen met de opbouw van je installatie. Voor het monteren van de draagconstructie zal je dakhaken nodig hebben die op de rails bevestigd zullen worden. Wanneer je een plat dak hebt moet je voldoende ballast incalculeren zodat de zonnepanelen tijdens stormen niet omwaaien.

Na het lezen van dit artikel heb je gegarandeerd meer inzicht over de voor-en nadelen van zonnepanelen zelf plaatsen. Heb je nog andere vragen met betrekking tot zonnepanelen kopen in België of andere zaken omtrent zonnepanelen. Op zonnepanelen.eu vind je een antwoord op al je vragen met betrekking tot zonnepanelen.

Hieronder beschikbaar: gratis offerte van 4 verschillende zonnepanelen bedrijven uit je regio

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis offertes aan te vragen of meer informatie te krijgen

Ik woon in België

Ik woon in Nederland

Over deze website

Zonnepanelenkopen.eu staat verbonden met meer dan 250 bedrijven in België en Nederland. Zoek je een zonnepanelen installateur? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een offerte en expertise voor zonnepanelen is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als je wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een dakdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je dak, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

 

Hoeveel kost dakontmossing?

Bereken de prijs voor verschillende soorten dakontmossing via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende dakontmossing bedrijven. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

 

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven

Zonnepanelen aan de beste prijs kopen

Bereken de prijs van zonnepanelen of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER