De beste (en slechtste) zonnepanelen merken in 2020

by Jeroen

Er bestaanhonderden  zonnepanelen merken met in totaal wel duizenden verschillende soorten zonnepanelen. Een goed merk en zonnepaneel kiezen is dus niet vanzelfsprekend. Gelukkig bestaan er enkele kenmerken en criteria welke je kan gebruiken om vrij snel te weten of een zonnepaneel goed is of niet.

Bij het kiezen van zonnepanelen is het ook belangrijk verschillende merken te gaan vergelijken. Je kan desnoods ook kiezen voor een groepsaankoop zonnepanelen om nog goedkoper je zonnepanelen te installeren. We geven je hier een overzicht.

 

Hoe zonnepanelen merken vergelijken?

De datasheet van een zonnepaneel is hoe u alles komt te weten over een zonnepaneel. De garantie, rendement, testresultaten, elektrische gegevens, gewicht, certificaten.. U vindt het allemaal op de datasheet terug. Hieronder de belangrijkste criteria waar u best naar kijkt bij het kiezen en vergelijken van zonnepanelen merken.

 

Garantie

Op een datasheet zal je altijd de garantie van een zonnepaneel terugvinden. Het gaat hierbij altijd over 2 verschillende garanties:

 

  • Productgarantie: Deze garantie is zoals de naam zegt op het product zelf bijvoorbeeld wanneer het zonnepaneel zonder reden stopt met werken. Bij de meeste grote merken welke je vaak terugziet in Vlaanderen zoals JA Solar, Bauer, Canadian Solar, Axitec, REC, IBC, Aleo, Luxor, Bisol, Benq, bedraagt deze garantie meestal 10 tot 15 jaar. Wanneer dit minder dan 10 jaar is, zeker bij de niet Tier-1 merken, doet u er goed aan dit zonnepaneel merk links te laten liggen. De productgarantie is tevens de belangrijkste garantie bij een zonnepaneel. Er zijn ook enkele merken welke 25 jaar garantie bieden zoals Sunpower, LG en Panasonic sinds kort. Solarwatt, een Duits zonnepanelen merk geeft maar liefst 30 jaar garantie.
  • Vermogensgarantie: Jammer genoeg verliezen zonnepanelen elk jaar aan vermogen. Gelukkig voorzien de meeste zonnepanelen merken dit in hun garantie. De meeste zonnepanelen merken hebben een garantie van 0.7% verlies per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds meer dan 80% van hun oorspronkelijke vermogen dienen te behalen.

 

Rendement

Een belangrijk maar vaak overschat punt is het rendement. Bij de betere zonnepanelen ligt het rendement tussen de 20% tot 22%. Belangrijk is om u niet blind te staren op dit nummer. Beter renderende panelen kunnen wel een doorslaggevende factor zijn wanneer u over weinig oppervlakte beschikt. Enkele hoogrendement merken van zonnepanelen zijn Trina Solar, LG, Sunpower en Panasonic.

 

Temperatuur coefficient (Pmax)

Wist je dat zonnepanelen slechter werken op een warme zonnige dag? U leest het juist. Zonnepanelen brengen minder op wanneer het 30 graden is dan wanneer het 15 graden is. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in % per Pmax. Zonnepanelen worden getest in Standaard Test Condities (STC), wat zoveel betekent als het re-creëren van de perfecte omstandigheden.

De STC omstandigheden zijn:

 

  • 25 graden Celsius temperatuur van de zonnecel
  • 1000 W/m2
  • 1,5 AM (luchtmassa eenheid)

Vooral de 25 graden celcius is hier een belangrijke criteria. Een zonnecel is al snel 30 graden warm dan de omgevingstemperatuur. Wanneer u zonnepanelen merken vergelijkt probeer dan een zonnepaneel te vinden met een zo laag mogelijk verlies per %/°C. Een goed zonnepaneel zal altijd een Pmax hebben onder 0,50%/°C.

In de praktijk betekent dit volgende: De Sunpower E20 heeft een Pmax van 0,38%/°C. Op een zonnige dag met 15°C bedraagt de temperatuur van de zonnecellen ongeveer 45°C. Dit betekent een verschil van 20°C van de STC. Aan 0,38%/°C met 20 graden (20*0,38) bedraagt rendementsverlies 7.6% van het maximale rendement.

 

Tolerantie (Power Tolerance)

Tolerantie wordt uitgedrukt in Wp en staat voor het verschil dat kan optreden tijdens de STC. Zo kan je op de datasheet een tolerantie zien van “-0Wp/+5Wp“. Dit betekent dat  een zonnepaneel met een vermogen van 250Wp tussen de 250Wp-255Wp vermogen kan behalen. Goede panelen zullen nooit een negatieve waarde hebben.

Vraag een gratis zonnepanelenexpertise

Vergelijk direct de beste zonnepaneleninstallateurs in je buurt. Via dit formulier kan je in enkele muisklikken de beste installateurs vinden. Je kan je enkel informeren: bijvoorbeeld of zonnepanelen voor jou interessant kunnen zijn of wat het verwachte rendement is. Je kan ook een stap verder gaan en direct een prijs laten berekenen. Deze dienst is gratis, onafhankelijk en altijd vrijblijvend.

Gelijkaardig